24.10.2016

Hoitavat sielunmessut

Pyhäinpäivänä ihmiset käyvät perinteisesti sytyttämässä kynttilöitä omaistensa ja läheistensä haudoille. Samalla he muistelevat edesmenneitä ja ehkä myös jättävät rukouksensa. Varmasti Kallion kirkon kolumbaarioon haudattujen muistolle syttyy myös paljon kynttilöitä.

Samaan aikaan monissa kirkoissamme soivat eri säveltäjien luomat sielunmessut, requiemit. Niistä tunnetuin lienee Wolfgang Amadeus Mozartin kesken jäänyt ja Franz Xaver Süssmayrin loppuun saattama teos. Itseäni on viime vuosina viehättänyt aivan erityisesti Michael Haydnin 20 vuotta aikaisemmin valmistunut Requiem, jota Mozartkin ihaili.




Mieleni painuttua aika ajoin synkkään viretilaan olen kuunnellut paljon sielunmessuja. Erityisesti syksyisin elämä on saattanut muuttua varsin mollivoittoiseksi. Silloin monien sielunmessujen riipaisevat sävyt ovat herättäneet itsessäni suurta kaipuuta tuonpuoleiseen, mutta samalla antaneet suurta lohtua. Niistä on tullut elämääni eteenpäin kantava voimavara. Erityisesti Camille Saint-Saënsin Requiemin alun sävyt raapivat sieluani, mutta teoksen edetessä ne muuttuvat sävyisämmiksi ja eteerisemmiksi.

Paljon olen kuunnellut myös Antonin Dvořákin herkästi alkavaa sielunmessua, joka kuitenkin edetessään saa paljon hurjia muotoja. Yksi kaikkein voimakkaimmin ihmisten mieliin on varmastikin syöpynyt monista yhteyksistä tuttu Giuseppe Verdin Requiemin mahtipontinen Dies irae -osa. Johannes Brahmsin Ein Deutsches Requiemia kuunnellessani mieleeni nousevat ne kerrat, jolloin olen itse päässyt kuoron rivissä tuota upeaa teosta laulamaan.



Kantaattikuoro harjoittelee. Kuva: Minna Latvala


Suurta balsamia sielulleni on vuosien ajan tuonut myös Gabriel Faurén Requiem, jonka pehmeys hivelee ihmistä kokonaisuudessaan. Ensimmäisen kerran tutustuin teokseen jo yli kymmenen vuotta sitten, jolloin pääsin yhden kuoron matkassa laulamaan sitä Moskovan suureen Tšaikovski-konservatorion saliin.



Tänä syksynä olen jälleen tullut teoksen pariin Kallion Kantaattikuoron rivistössä. Jo viikkoa ennen pyhäinpäivän iltaa se soi Kallion kirkossa ja toivon mukaan antaa lohtua kaikille kuulijoille siinä missä meille laulajillekin.

Pauli Löija
Tenori Kallion Kantaattikuorossa tammikuusta 1990



***

TERVETULOA KONSERTTIIN!

Gabriel Fauré: Requiem
lauantai 29.10. klo 19.30, Kallion kirkko
Kallion Kantaattikuoro, johtaa Tommi Niskala,
Tuuli Lindeberg, sopraano, Elja Puukko, baritoni,
Refugium musicumin jouset,
Olli Pyylampi, urut

Liput: Vapaa pääsy, ohjelma 10€


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Näkökulmat: Purukumi

Pureskelen ajatuksia, venytän ja paukuttelen. Haen sanoja sille, mistä minun on vaikea puhua.  Miten voi puhua siitä mille ei ole sanoja, us...