html> Kallion kulma: Vanhoilla mestoilla

Vanhoilla mestoilla


Pitkäaikaiset ystävät Kallion yhteiskoulun ajoilta Pirkko Saisio ja Martti Pitkänen keskustelivat Kallion kirkossa. Jutellessa sivuttiin esimerkiksi suomalaista köyhyyttä. Pirkko Saision mielestä se ei tuntunut aikanaan mitenkään kummalliselta, Kalliossa sitä elivät ympärillä kaikki muutkin.

Keskustelun jälkeen toverukset jäivät vielä rupattelemaan ja päätyivät muistelemaan television saapumisen tähtihetkeä. "Sinä jouluna ei muuta tullut", Pitkänen totesi. "Mutta se riitti". Sitten Saisio muisti hauskan anekdootin liittyen entisajan yhtenäiseen televisionkatselukulttuuriin. Hyvinkään Sanomissa julkaistun uutisen mukaan Hyvinkäällä oli havaittu ufo. Asialle ei ollut kuitenkaan todistajia, koska kaikki olivat lehden mukaan olleet television äärellä katselemassa Saision kirjoittamaa Elämänmeno -sarjaa.

Kallion kirkkoon astuminen tuntui Pirkko Saision mielestä kodikkaalta, vaikka hän ei omien sanojensa mukaan olekaan uskonnollinen ihminen eikä kuulu kirkkoon. Albumit ovat kuitenkin täynnä kirkon pihalla perhejuhlissa otettuja potretteja, ja penkkejä on kulutettu kevät- ja joulujuhlissa lastentarhaikäisestä saakka. Martti Pitkänen kertoi, kuinka lähestyvä kirkontorni tarkoitti saapumista Kallioon ja perille matkalla kotoa Liisankadulta yhteiskoululle. "Komea kirkko ja juuri oikealla paikalla mäen päällä", tuumi Pitkänen.

Torstaina iltapäivällä -keskustelusarjan ohjelma täällä.


Teksti ja kuva: Anu Rask

Tunnisteet: , , , , , ,